Een goede waterontharder:

  1. Heeft een groot harsfilter en spoelt daardoor niet vaak
  2. Spoelt op het juiste moment (voorkeur ‘s nachts)
  3. Heeft een automatische verversing zodat er geen bacteriegroei kan ontstaan
  4. Heeft een instelbare resthardheid
  5. Heeft een grote doorstroming met zeer weinig drukverlies

De Aquapro Basic waterontharder blinkt uit in bovenstaande punten. Deze waterontharder doet daarom wat je van een goede waterontharder mag verwachten en dat tegen een zeer lage prijs!

1. Heeft een groot harsfilter en spoelt daardoor niet vaak 

Het hars is in feite het filter die het kalk verzameld. Des te meer hars, des te minder vaak de waterontharder hoeft te spoelen, en des te minder zout en spoelwater je verbruikt. Wij zijn daarom voorstander van genoeg hars. Omdat het kalkgehalte per gebied verschilt adviseren minimaal 10 liter hars. Met een hardheid van 12 (dit is vrij hoog) kun je hiermee ca. 2000 liter water ontkalken. Gemiddeld verbruikt een persoon 125 liter water per dag. Stel je woont met 4 personen en je verbruikt dus 500liter water per dag. 2000/500 = spoelen om de 4 dagen. Dat is een prima spoelcyclus.

2. Hij spoelt op het juiste moment (voorkeur ‘s nachts)

Een goede waterontharder is volume gestuurd en gaat dus spoelen als hij verzadigd is. Deze spoeling hoort plaats te vinden op momenten dat je geen water afneemt. Bij de Aquapro Basic is de spoeltijd in te stellen op ieder gewenste tijdstip. Standaard staat hij ingesteld op 03:00 s ‘nachts. Door de ingebouwde reservecapaciteit heb je tot de spoeling altijd zacht water.

3. Hij heeft een automatische verversing zodat er geen bacteriegroei kan ontstaan

Drinkwaterveiligheid is zeer belangrijk. Leidingwatermaatschappijen adviseren: Vervang of reinig de filters op tijd om groei van bacteriën tegen te gaan. Bij een installatie op basis van ionenwisseling is het nodig om de kunsthars op tijd te regeneren. Wij zijn daarom van mening dat een waterontharder minimaal iedere 7 dagen een keer moet spoelen. Bij normale waterafname zal dit geen probleem zijn. Maar als je op vakantie bent dan is het een ander verhaal. De Aquapro Basic is daarom uitgevoerd met een automatische verversing. Dit betekent dat er toch automatisch een spoeling plaats als het volume niet bereikt binnen is na 7 dagen. Je bent dus ook na vakantie verzekerd van vers water zonder bacteriën.

4. De resthardheid is in te stellen met een draaiknop

Niets is vervelender dan een waterontharder waarbij je niet de eindhardheid kan bepalen. Veel mensen kiezen er voor om 1° of soms zelfs 2° Dh te behouden. Bij de Aquapro Basic is de resthardheid zeer nauwkeurig in te stellen. Oudere modellen en stroomloze waterontharders hebben deze functie niet en worden vandaag de dag zelfs afgekeurd in situaties waarbij men water ter beschikking stelt aan derden.

Bron Vitens: Als u onthard drinkwater ter beschikking stelt aan derden via een collectief leidingnet (bijvoorbeeld in een horecagelegenheid of sportschool), mag de hardheid van het water niet verder verlaagd worden dan de wettelijke norm van 5,6° dH.

5. Hij heeft een grote doorstroming met zeer weinig drukverlies

Zacht water is geweldig, maar als je hiervoor waterdruk moet gaan inleveren dan wordt het ineens een stuk minder leuk. Moderne huizen hebben regendouches die veel water vragen. Ook worden de leidingen in nieuwe huizen steeds dikker. Dit betekent dat een goede waterontharder de doorstroming niet remt. De Aquapro Basic waterontharder heeft een zeer grote doorstroming erg weinig drukverlies. Vooral bij grotere waterafname worden veel waterontharders (vooral stroomloze modellen) sterk geremd en loopt het drukverlies enorm snel op. De Aquapro Basic heeft dit probleem niet en wint het van alle andere modellen.

Het verschil met andere waterontharders?

Wellicht ben je nog niet helemaal overtuigd. Er zijn natuurlijk meer waterontharders te koop. Toch is er geen betere te vinden als je puur kijkt naar prijs-kwaliteit verhouding en de prestaties. Hieronder een aantal alternatieven met onze (persoonlijke) mening.

Afb. magneet ‘waterontharder’

Magneten zoals de Amfa 4000 of Magico 5000
Worden ten onrechte waterontharders genoemd. Magneten verwijderen geen kalk uit het water. Ook is dit niet te meten met een hardheid testset. Door de extreem lage prijs van ca. € 150,- en de veelvuldige reclame op televisie zijn er toch ontzettend veel mensen die ‘erin trappen’.

Stroomloze waterontharders
Klinkt aantrekkelijk. Geen stroomkosten. Toch kleven er ontzettend veel nadelen aan de (inmiddels verouderde) stroomloze onthardingstechniek. Zo wordt de watercapaciteit aanzienlijk geremd in vergelijking met een elektrische waterontharder (drukverlies genoemd)Ook hebben stroomloze waterontharders geen geautomatiseerde verversing waardoor er meer kans is op legionella groei. Daarnaast spoelen deze modellen vaak midden op de dag tijdens tijdens waterafname en kan er geen resthardheid worden ingesteld. Dit kan als erg hinderlijk worden ervaren.

Afb. stroomloze waterontharder

Afb. sensor-gestuurde waterontharder

Dus er zijn geen betere waterontharders?
Geen betere, wel complexere waterontharders. Er zijn modellen te verkrijgen met sensoren en wifi- verbindingen. Maar de vraag is wat dit daadwerkelijk toevoegt, behalve dat het ongetwijfeld storingen gaat opleveren. Wij vinden dat een waterontharder hoort te doen waar hij voor gemaakt is; ‘water ontharden op een veilige manier’ en dat je er niet meer naar om hoeft te kijken, behalve om het zout bij te vullen natuurlijk!

Waterontharders

Aquapro Basic M

649,00

Waterontharders

Aquapro Basic K

649,00